Razi in voie la lumina neonului si fa-ti oricand prieteni noi!
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Jazz

In jos 
AutorMesaj
♥Green.Iris♥
Admin
avatar

Mesaje : 152
Data de înscriere : 19/06/2010
Varsta : 23

MesajSubiect: Jazz   Mier Iun 23, 2010 7:22 pm

Jazzul


Jazzul este un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în statele sudice ale Statelor Unite, având provenienţa în melodiile populaţiei de culoare, urmaşă a sclavilor de origine africană. În muzica de jazz se recunosc în special tonalităţi de blues şi ragtime, la care se adaugă şi elemente ale muzicii europene. Mai târziu au fost preluate ritmuri ale muzicii latino-americane. Jazzul este considerat prima şi, până acum, unica formă de manifestare artistică din istoria culturii care s-a dezvoltat în Lumea Nouă.
Deşi de dată relativ recentă, originea şi semnificaţia iniţială a cuvântului "jazz" (la început pronunţat jass) este controversată. O ipoteză ar fi înrudirea fonetică cu expresia "chasse-beau", o figură de dans din Louisiana, cândva colonie franceză. Alţii cred că ar deriva din cuvântul Jézabel, numele unei prostituate din New Orleans, în ortografie americană "Jazz-Bel". În jargonul populaţiei locale cuvintele jasm sau gism înseamnă rapiditate şi energie, au însă şi o semnificaţie erotică. În 1917, formaţia Original Dixieland Jazz Band a avut mult succes la "New York Columbus Circle", şi cuvântul "jazz" a intrat în vocabularul curent, deşi apăruse deja cu referire la muzică în 1913 într-un ziar din San Francisco, fără să fi avut un deosebit ecou.

Elementele caracteristice ale Jazz

O definiţie care să cuprindă toate elementele caracteristice ale jazzului, de la începuturile lui până în zilele noastre, valabilă pentru toate stilurile şi pentru toţi muzicienii, nu este posibilă. În istoria sa de peste o sută de ani, jazzul a suferit numeroase transformări şi s-a divizat în diverse stiluri, cu semnificaţii diferite, încât este greu de spus, ce este "tipic" pentru jazz. Se pot menţiona totuşi câteva elemente:
Tonalitatea în muzica de jazz, spre deosebire de muzica tradiţională europeană, pune accentul în primul rând pe expresivitate şi mai puţin pe frumuseţea sunetului. Sunetele instrumentelor sunt aspre, nefiltrate şi eruptive, vocea omenească este plângătoare sau ţipătoare şi acuzatoare, exprimând brutal adevărul neprelucrat estetic, într-o frazare caracteristică. Se vorbeşte de "Hot-Intonation". Tonalitatea este însă diferită la diverşi interpreţi: voluminoasă şi erotică la saxofonistul Coleman Hawkins, elegantă la clarinetistul Benny Goodmann, tristă până la disperare la trompetistul Miles Davis, triumfală la Louis Armstrong, plină de strălucire la Dizzy Gillespie.
Improvizaţia este poate elementul cel mai tipic în muzica de jazz. La început se cânta fără note, interpreţii improvizau pe diferite teme sau armonii, individual sau alternativ în mici formaţii (combos), fiecare având propriul stil de improvizaţie, uşor de recunoscut. Muzica este dezvoltată şi interpretată de diferite personalităţi, compoziţia şi execuţia se contopesc. Improvizaţia este în mod normal însoţită de repetarea schemei unui acord.
Ritmul însoţeşte totdeauna execuţia muzicii de jazz, jazzul este o muzică "sincopată". Ritmul conferă muzicii un swing tipic, ocupă uneori primul plan, părăsindu-se tonalitatea melodiei şi frazarea. La început ritmul era dat de trombon, apoi acest rol a fost preluat de instrumentele de percuţie. Orchestrele sunt împărţite între o "Melody Section" (trompetă, clarinet, saxofon) şi o "Rhythm Section" (bass, baterie, chitară, pian). Dar şi instrumentele din "sectorul melodic" emit sunete sincopate. Între ritm şi melodie se creează o stare de tensiune, alteori însă se contopesc într-un flux continu, de nedespărţit, ca în stilul "Free jazz".
Blues, aparţinând folclorului afro-american, caracterizat de o formulă armonică constantă şi de un ritm în patru timpi, este o componentă esenţială a muzicii de jazz, care îi conferă o anumită dispoziţie, atât în formele lente, cât şi în cele mai repezi.


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://letscatchbutterflys.webservices.tv
 
Jazz
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
delir.zambitor :: Music :: Preferinte-
Mergi direct la: